Veli Lošinj

 

Lučice Velog LošinjaDrugo po veličini mjesto na otoku. Poznato kao klimatsko lječilište, smjestilo se na jugoistočnom dijelu otoka na podnožju brda sv. Ivan s kojeg se pruža prekrasan pogled.wpe95661.gif (10431 bytes)

Vrtovi ovog  lijepog gradića puni su suptropskog bilja.

Na ulazu u mjesto s desne strane ostavljamo park s lječilištem. Pođemo li ravno cestom preko parkirališta na drugu stranu otoka, dolazimo u uvalu Rovenska, negdašnje ribarsko naselje.Lukobran i crkva u luci  Ima prekrasnu plažu s velikim lukobranom, restorane i dobro opremljeni privatni smještaj.

 

Iz luke Rovenska možemo uz more stazicom krenuti u pravcu Malog Lošinja.

Prva sljedeća velika uvala je ujedno i centar zbivanja mjesta Veli Lošinj, do kojeg se autom dolazi tako da se parkira na parkiralištu iznad mjesta, a dalje se ide pješke.

 

Kula u glavnoj luci - danas središte mjestaUvalom s jedne strane dominira crkva sv. Antuna Pustinjaka (opata), koja je sagrađena u 18. stoljeću na mjestu istoimene, sagrađene 1440. godine tj. po nekima 1480.Veli Lošinj, pogled sa zvonika Prava je zbirka umjetnina. Nasuprot nje , stoji obrambena kula iz 1455. godine, koja je i na grbu mjesta.

Na obali ima više turističkih agencija, pansiona, kafića , restorana ...

Na izlazu, smješten između glavne otočne ceste i stazice uz more koja vodi prema Malom Lošinju, je hotel Punta s apartmanima, otvorenim i zatvorenim bezenima, teniskim terenima i ostalim sadržajima.Na pola puta između Velog i Malog Lošinja nalazi se naselje Valdarke s lijepom zaštićenom uvalom.

 

°°home:   http://www.mali-losinj.com °°